Najlepsza kiełbasa w województwie – akcent ze Szczercowa

Pod koniec marca odbyło się rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu „Kiełbasa wiejska województwa łódzkiego” – konkurs polegał na sporządzeniu tradycyjnych kiełbas z własnych składników bez stosowania konserwantów chemicznych.

Wyróżnienie w tym plebiscycie zdobyła mieszkanka gminy Szczerców, Jolanta Paprzycka, która dziś na zaproszenie wójta Krzysztofa Kamieniaka odwiedziła Urząd Gminy.

– Ograniczenia spowodowane pandemią koronawirusa przeszkodziły organizatorom w natychmiastowym uhonorowaniu zwycięzców – mówił wójt Kamieniak. – Tym bardziej się cieszę, że mogę złożyć Pani gratulacje osobiście i podziękować za wspaniałą reklamę szczercowskich produktów.

Do gratulacji wójt dołączył prezent – zestaw kuchennych noży, które z pewnością przydadzą się w kuchni. Jolanta Paprzycka nie pracuje zawodowo, prowadzi gospodarstwo rolne, a całą swoją aktywność poświęca na rolniczy handel detaliczny. W zajęciu tym wspomaga ją mąż.

– Kiełbaskę robimy z wieprzowiny własnego chowu – tłumaczyła dziś pani Jolanta. – Nie jest to masowa produkcja, robimy wędliny od serca, ale ich popularność sprawia, że być może trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu skali przedsięwzięcia.

Konkurs zorganizowany został przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z siedzibą w Bratoszewicach. Formularze zgłoszeniowe przesłało 26 producentów wiejskiej kiełbasy z terenu województwa łódzkiego, do zabawy zakwalifikowane zostały 24 osoby.

Komisja oceniała wiejskie kiełbasy uwzględniając: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju, smak i zapach.

– Zanim do tego doszło, trzeba było jeszcze uzyskać pozytywną opinię Sanepidu – dodaje Jolanta Paprzycka. – Badany przez specjalistów był bowiem nie tylko surowiec, ale i gotowy produkt.

Celem konkursu było kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z produkcją kiełbasy wiejskiej, oraz propagowanie spożycia pełnowartościowych kiełbas, wytworzonych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.

Pani Jolancie Paprzyckiej jeszcze raz serdecznie gratulujemy!

 

Przeczytaj również