W Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który obchodzony jest 8 listopada, organizowane są pokazy, degustacje, kampanie informacyjne. Warsztat Terapii Zajęciowej
w Dąbrowie Rusieckiej prowadzony przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Kuźnia Życzliwości” w tym niecodziennym dniu zorganizował spotkanie kulinarne pod hasłem „NIE DO WIARY W KUCHNI CZARY”.
Zaproszenie do udziału w tej wyjątkowej imprezie integracyjnej przyjęli uczniowie ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. gen. Janusza Głuchowskiego
w Bełchatowie, podopieczni Domu Pomocy Społecznej w Bełchatowie, podopieczni Domu Pomocy Społecznej w Zabłotach oraz uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej Towarzystwa Pomocy Dzieciom w Bełchatowie. Ich kulinarnym zmaganiom przyglądało się jury w składzie Anna Kamieniak – Wiceprzewodnicząca Powiatowej Społecznej Rady ds. Osób Niepełnosprawnych oraz Dorota Włodarczyk – Przewodnicząca Komisji ds. Zdrowia, Sportu i Polityki Społecznej Rady Gminy Szczerców.
Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw – sałatki zgodnie z otrzymanym przepisem oraz deseru wg własnego pomysłu, którego motywem przewodnim były wafle. Całości kulinarnych zmagań dopełnił pokaz carvingu, czyli dekoracji z warzyw i owoców. Niełatwemu zadaniu musiało sprostać jury, bo zarówno sałatki, jak i desery były wyjątkowe pod każdym względem. Po burzliwych naradach udało się uzgodnić werdykt, po czym wręczono dyplomy i upominki.
Spotkanie zakończyła degustacja przystawki, czyli sałatki z kaszy gryczanej, zupy a`la pizza – dania głównego przygotowanego przez pracownię gospodarstwa domowego oraz popisowego deseru z wafli.
Wydarzeniem zainaugurowano cykl spotkań kulinarnych pod hasłem „NIE DO WIARY W KUCHNI CZARY”, które jak podkreślali uczestnicy, okazało się doskonałą sposobnością do prezentacji kulinarnych uzdolnień, a wspólnie spędzony czas sprzyjał wzajemnemu poznaniu, czyli integracji.